Digitalno oddaja že 11 radijskih programov

V prvem slovenskem digitalnem radijskem multipleksu MUX R1 je možno poslušati že 11 radijskih programov. Danes so se pridružili še Radio 1, Radio 2, Radio Evropa in Radio Antena. Radio 1 oddaja v 80 kbps, ostali v 64 kbps. Vsi vključeni komercialni servisi zaenkrat brez dodatnih vsebin “dynamic label” ali “slideshow”.

radio1muxr1

*Radio Ognjišče je medtem dvignilo svoj bitni pretok na 72 kbps.

Posodobljena je tudi naša tabela programov.

8 misli na “Digitalno oddaja že 11 radijskih programov”

 1. Pri Rock Radiu opažam manjše motnje pri sprejemu. DAB poslušam v avtu in pri vseh ostalih programih v tem multipleksu tega ne opažam. Gre za kratke prekinitve (manj kot sekundo), ki se pojavljajo na nekaj minut. Glede na zemljevid pokritosti, se vozim precej na robu signala, vendar je očitno signal dovolj močan, da mi ne preklaplja na FM. Ali je pri tem radiu kakšno drugo kodiranje ? Kaj bi bil lahko razlog za to? Zadeva je namreč precej moteča.

 2. Pozdrav,

  Iz katerega oddajnika pa poslušate? Pri poslušanju oddaje iz Pohorja ali Plešivca danes namreč ni zaznati teh prekinitev. Sicer smo nekaj prekinitev v avdiu na večih programih v začetku obratovanja zasledili tudi sami, ampak to bi najverjetneje lahko pripisali “porodnim težavam” z distribucijo signala…

  lp

  1. Mislim da iz Krima, vendar je bilo ta teden vse OK.
   Drugače pa sem zelo zadovoljen z sprejemom. Glede na zemljevid pokritosti sem predvideval, da bo na moji relaciji precej prekinitev oz. preklopov na FM, vendar temu ni tako.

 3. Super, sprejem je res nad pričakovanji. Zanekrat vsi izdajatelji uporabljajo 3A zaščito, ki je sicer precej dražja od 4A. To se v praksi zelo lepo pokaže, saj je s kolikor toliko dobro anteno sprejem možen na precej večjem območju kot je predvideno. (Tudi po DAB+ standardu je 3A najnižja priporočljiva zaščita za mobilen sprejem.) Malce poupdejtana slika pokritosti je dostopna tudi tukaj: http://digitalniradio.si/slisnost/

 4. Zanima me zakaj mi signal za sekundo prekinja in to ni vzorčno ampak naključno in to na Celovški cesti ali pa območje Stegen v Ljubljani? To se mi največ dogaja na postaji Antena in Radio BOB. Imam pa avto VW in vgrajen sistem Discover Pro z DAB+ sprejemnikom. Ostale radijske postaje pa so ok. Ali je napaka v mojem radijskem sistemu (avto je star nekaj mesecev) ali je napaka na oddajanju teh radijskih postaj?

 5. Zanima me če tole spodnje še vedno drži kar je bilo napisano lansko leto ali je sedaj morda že kaj drugače in ali je to lahko vzrok sekundnemu prekinjanju nekaterih DAB+ postaj:

  Tako se kar nekaj komercialnih radijskih programov z novim letom resno spogleduje s precej nižjo zvočno kvaliteto. Radio 1, Radio 2, Radio Antena in Radio BOB preizkušajo 48 kbps kar je še dovoljen minimum za stereo, Radio Ognjišče in A-Radio pa trenutno oddajata celo v mono tehniki. Ob tem so Radio 1, Radio 2, Radio BOB, Radio Antena in A-Radio izbrali tudi najnižje zaščitno razmerje 4A.
  V konfiguraciji DAB+ Multipleksa R1 ponovno kar nekaj sprememb. Programi Radio 1 DAB, Radio 2, Radio Antena in Radio BOB po novem oddajajo tudi tekstovna sporočila “Dynamic Label”, (sicer zaenkrat zgolj statični prikaz slogana programa), in avdio v precej nižji kvaliteti, Radio 1 DAB v 64 kbps, Radio BOB v 56 kbps ter Radio 2 in Radio Antena v 48 kbps, vsi z uporabo kodeka HE-AAC V1.Ob tem vsi omenjeni servisi zdaj uporabljajo tudi najnižjo FEC zaščito bitnega pretoka in sicer razred 4A, ki za zaščito namenja zgolj 1/4 podatkovnega prometa. V praksi to pomeni, da bo ob slabših sprejemnih pogojih zvok teh 4 programov pričel prekinjati precej prej kot pri preostalih v MUX R1.
  Da spomnimo, zaščitni razredi v DAB+ se vrstijo od 1A do 4A pri čemer ima razred 1A najvišjo zaščito in 4A najnižjo zaščito. Vsi ostali programi v MUX R1 uporabljajo zaščito 3A, ki polovico prenešenih podatkov namenja zaščiti prenosa pred napakami. Omeniti velja, da DAB+ standard za mobilne aplikacije odsvetuje uporabo slabše zaščite od 3A! (Za vse tehnično bolj podkovane, razlika med 3A in 4A se na terenu odraža v 6dB – kar je 4x več – potrebnega koristnega signala za uspešen sprejem.)
  Vsi ukrepi so najbrž povezani z ekonomskimi vidiki oddajanja, ki so glede na trenutno število DAB+ sprejemnikov v obtoku in s tem poslušalcev razumljivi. Kljub temu puščajo malce grenkega priokusa, saj z okrnjeno ponudbo, izkušnja ob poslušanju DAB+ za poslušalce izgublja svoje prednosti. Pod takimi pogoji število le-teh zagotovo ne bo naraščalo enako hitro. Upajmo, da temu zgledu ne sledi še kdo oz. da je ukrep zgolj začasen.

 6. Pozdravljen Miha,

  možni vzroki so:
  1. slabše zaščitno razmerje (sploh, če je napaka lokacijsko vedno na istem mestu) ampak potem bi moral na istem mestu to opaziti tudi pri programih Radio 2, Radio 1 ali Glasbeni radio ker uporabljajo enako zaščitno razmerje (4A).
  2. Težave pri prenosu programa od radijske postaje do operaterja DAB+ omrežja.

  Mogoče bo tole v pomoč:
  Če gre za težavo z zaščitnimi razmerji avtoradi ob prekinitvi ponavadi prikažejo znak za “No Signal/Network”
  Če tega ne prikaže pomeni, da je signala dovolj in je za prekinitev kriv prenos avdio signala do operaterja omrežja ali kaka druga težava na izvoru ponudnika programa.

  Najbrž pa za napako ni kriv avtoradio. 🙂

  lp

  1. Hvala za odgovor. Je točno tako david kot si napisal in napaka ni na radijskem sprejemniku ampak na oddajanju radijskih postaj. Upam da se bo sčasoma kaj uredilo na tem področju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja