Digitalno oddaja že 11 radijskih programov

V prvem slovenskem digitalnem radijskem multipleksu MUX R1 je možno poslušati že 11 radijskih programov. Danes so se pridružili še Radio 1, Radio 2, Radio Evropa in Radio Antena. Radio 1 oddaja v 80 kbps, ostali v 64 kbps. Vsi vključeni komercialni servisi zaenkrat brez dodatnih vsebin “dynamic label” ali “slideshow”.

radio1muxr1

*Radio Ognjišče je medtem dvignilo svoj bitni pretok na 72 kbps.

Posodobljena je tudi naša tabela programov.

24 misli na “Digitalno oddaja že 11 radijskih programov”

 1. Pri Rock Radiu opažam manjše motnje pri sprejemu. DAB poslušam v avtu in pri vseh ostalih programih v tem multipleksu tega ne opažam. Gre za kratke prekinitve (manj kot sekundo), ki se pojavljajo na nekaj minut. Glede na zemljevid pokritosti, se vozim precej na robu signala, vendar je očitno signal dovolj močan, da mi ne preklaplja na FM. Ali je pri tem radiu kakšno drugo kodiranje ? Kaj bi bil lahko razlog za to? Zadeva je namreč precej moteča.

 2. Pozdrav,

  Iz katerega oddajnika pa poslušate? Pri poslušanju oddaje iz Pohorja ali Plešivca danes namreč ni zaznati teh prekinitev. Sicer smo nekaj prekinitev v avdiu na večih programih v začetku obratovanja zasledili tudi sami, ampak to bi najverjetneje lahko pripisali “porodnim težavam” z distribucijo signala…

  lp

  1. Mislim da iz Krima, vendar je bilo ta teden vse OK.
   Drugače pa sem zelo zadovoljen z sprejemom. Glede na zemljevid pokritosti sem predvideval, da bo na moji relaciji precej prekinitev oz. preklopov na FM, vendar temu ni tako.

  2. Gdaj pa bo sploh mozen sprejem v zasavju? Pred casom je bil sprejem ze dokaj uredu… Sedaj pa ze vec kot leto prakticno ni signala ne med voznjo niti ne ko avto stoji… Niti ne najde signala nikjer v zasavju… Sploh nic… Ko pridem malo vn iz litije proti LJ pa takoj dela vse… Isto v smeri Celje… V Celju zacne delat BP

 3. Super, sprejem je res nad pričakovanji. Zanekrat vsi izdajatelji uporabljajo 3A zaščito, ki je sicer precej dražja od 4A. To se v praksi zelo lepo pokaže, saj je s kolikor toliko dobro anteno sprejem možen na precej večjem območju kot je predvideno. (Tudi po DAB+ standardu je 3A najnižja priporočljiva zaščita za mobilen sprejem.) Malce poupdejtana slika pokritosti je dostopna tudi tukaj: https://digitalniradio.si/slisnost/

 4. Zanima me zakaj mi signal za sekundo prekinja in to ni vzorčno ampak naključno in to na Celovški cesti ali pa območje Stegen v Ljubljani? To se mi največ dogaja na postaji Antena in Radio BOB. Imam pa avto VW in vgrajen sistem Discover Pro z DAB+ sprejemnikom. Ostale radijske postaje pa so ok. Ali je napaka v mojem radijskem sistemu (avto je star nekaj mesecev) ali je napaka na oddajanju teh radijskih postaj?

 5. Zanima me če tole spodnje še vedno drži kar je bilo napisano lansko leto ali je sedaj morda že kaj drugače in ali je to lahko vzrok sekundnemu prekinjanju nekaterih DAB+ postaj:

  Tako se kar nekaj komercialnih radijskih programov z novim letom resno spogleduje s precej nižjo zvočno kvaliteto. Radio 1, Radio 2, Radio Antena in Radio BOB preizkušajo 48 kbps kar je še dovoljen minimum za stereo, Radio Ognjišče in A-Radio pa trenutno oddajata celo v mono tehniki. Ob tem so Radio 1, Radio 2, Radio BOB, Radio Antena in A-Radio izbrali tudi najnižje zaščitno razmerje 4A.
  V konfiguraciji DAB+ Multipleksa R1 ponovno kar nekaj sprememb. Programi Radio 1 DAB, Radio 2, Radio Antena in Radio BOB po novem oddajajo tudi tekstovna sporočila “Dynamic Label”, (sicer zaenkrat zgolj statični prikaz slogana programa), in avdio v precej nižji kvaliteti, Radio 1 DAB v 64 kbps, Radio BOB v 56 kbps ter Radio 2 in Radio Antena v 48 kbps, vsi z uporabo kodeka HE-AAC V1.Ob tem vsi omenjeni servisi zdaj uporabljajo tudi najnižjo FEC zaščito bitnega pretoka in sicer razred 4A, ki za zaščito namenja zgolj 1/4 podatkovnega prometa. V praksi to pomeni, da bo ob slabših sprejemnih pogojih zvok teh 4 programov pričel prekinjati precej prej kot pri preostalih v MUX R1.
  Da spomnimo, zaščitni razredi v DAB+ se vrstijo od 1A do 4A pri čemer ima razred 1A najvišjo zaščito in 4A najnižjo zaščito. Vsi ostali programi v MUX R1 uporabljajo zaščito 3A, ki polovico prenešenih podatkov namenja zaščiti prenosa pred napakami. Omeniti velja, da DAB+ standard za mobilne aplikacije odsvetuje uporabo slabše zaščite od 3A! (Za vse tehnično bolj podkovane, razlika med 3A in 4A se na terenu odraža v 6dB – kar je 4x več – potrebnega koristnega signala za uspešen sprejem.)
  Vsi ukrepi so najbrž povezani z ekonomskimi vidiki oddajanja, ki so glede na trenutno število DAB+ sprejemnikov v obtoku in s tem poslušalcev razumljivi. Kljub temu puščajo malce grenkega priokusa, saj z okrnjeno ponudbo, izkušnja ob poslušanju DAB+ za poslušalce izgublja svoje prednosti. Pod takimi pogoji število le-teh zagotovo ne bo naraščalo enako hitro. Upajmo, da temu zgledu ne sledi še kdo oz. da je ukrep zgolj začasen.

 6. Pozdravljen Miha,

  možni vzroki so:
  1. slabše zaščitno razmerje (sploh, če je napaka lokacijsko vedno na istem mestu) ampak potem bi moral na istem mestu to opaziti tudi pri programih Radio 2, Radio 1 ali Glasbeni radio ker uporabljajo enako zaščitno razmerje (4A).
  2. Težave pri prenosu programa od radijske postaje do operaterja DAB+ omrežja.

  Mogoče bo tole v pomoč:
  Če gre za težavo z zaščitnimi razmerji avtoradi ob prekinitvi ponavadi prikažejo znak za “No Signal/Network”
  Če tega ne prikaže pomeni, da je signala dovolj in je za prekinitev kriv prenos avdio signala do operaterja omrežja ali kaka druga težava na izvoru ponudnika programa.

  Najbrž pa za napako ni kriv avtoradio. 🙂

  lp

  1. Hvala za odgovor. Je točno tako david kot si napisal in napaka ni na radijskem sprejemniku ampak na oddajanju radijskih postaj. Upam da se bo sčasoma kaj uredilo na tem področju.

 7. Ali je bitna hitrost v DAB enakovredna bitni hitrosti v MP3?
  Že 128kB/s je zame preslabo pri MP3, minimum je 160kB/s.
  Če ni8, kakšna je od prilike korelacija?

  Čudi me: kako to, da se pri DAB pogovarjate o tako nizkih bitnih hitrostih? Sem namreč malo audiofila in mi je kvaliteta zvoka precej bolj pomembna kot kup komercialnih postaj z vedno istimi komadi in neduhovitimi voditelji.

  ZATO, LEPO PROSIM: DAJTE PREDNOST KVALITETI!

  1. Pozdravljeni,

   Hvala za vaš komentar.

   DAB+ uporablja HE-AAC-v2 kodiranje, ki je precej bolj učinkovito od MP3.
   Za 64kbps AAC bi lahko rekli da je enakovredno 128 kbps MP3.
   (Ampak, za pravo primerjavo je potrebno upoštevati še, da je samega avdia v DAB+ kanalu malo manj od kompletne širine kanala. Ponavadi za cca. 8kbps manj, če radijska postaja oddaja tudi več multimedijskih vsebin (slike) znotraj svojega DAB+ servisa pa je lahko ta številka še večja. Včasih se te vsebine prenašajo v konstantnem bitnem toku, lahko pa tudi v občasnih sunkih (burst) – takrat se bitni pretok za avdio zmanjša.)

   Je pa treba gledat tole v svojem kontekstu. Radio v svojem bistvu ni avdiofilski medij, saj tudi večina poslušalcev ni avdiofilov. Je masovni medij in v teh okvirjih se ponavadi sprejema kompromise.
   Avdiofil bo precej lažje našel kak visokokvaliteten 320kbps stream na internetu in ga poslušal, medtem, ko bo povprečen poslušalec bolj cenil večjo izbiro (poslušanje 4. radijskih programov v običajni kvaliteti 72 kbps namesto enega v visoki 320 kbps). Seveda ima tudi to svoje meje – dejstvo, da trenutno nekaj programov oddaja samo z 24 kbps mono najbrž ne more biti sprejemljivo niti za običajnega poslušalca.

   lp

   1. Ok, potem je zame bolje, da ostanemo na FM. Tam vsaj tehnične smeti ne moreš spuščat v eter, če že vsebinske lahko.

    1. Hvala za vaš komentar.

     S tehničnega vidika je tudi na FM-u kar nekaj “cvetk”, tako da se ne bi strinjali z vami, da je analogni FM garancija, da te ne bodo bolela ušesa. Nepravilna uporaba je možna v obeh sistemih.
     FM je žal popolnoma zaseden in je tako glede ponudbe programov to to. Smeti gor ali dol, več ne bo nikoli.
     Z dodatkom DAB+ bo glede vsebin precej večja verjetnost, da najdete kaj zase. Seveda, s časom, ko se ponudba razširi tudi na tematske radijske programe, saj je kapacitet v spektru neprimerno več.
     Ko bo na voljo več omrežij, se bodo bitne hitrosti zviševale.

     lp

 8. Pozdravljeni, bom kar tukaj vprašal. Ali se ve kaj se dogaja z DAB+ sprejemom radijskih programov v zadnjem tednu na dolenjskem, to je od Višnje gore do Trebnjega. Še pred časom je vse delovalo OK, sedaj pa nič ne deluje.
  Hvala za odgovor.
  LP

 9. Pozdravljeni,

  preverili smo pri operaterju omrežja RTV SLO OZ.
  Pojasnili so, da je za težave, ki jih opisujete bila kriva napaka na oddajniku Trdinov Vrh. V tem času so jo tudi že odpravili, torej bi zadeva morala zdaj že delovati normalno.
  Prosim vas za povratno informacijo.
  lp

  1. Res je par dni po moji objavi se je stanje normaliziralo, v bistvu je signal še boljši. Hvala.

 10. Pozdravljeni
  Imam vprašanje glede sprejema DAB v stanovanju. Kupil sem si radijski sprejemnik DAB+ Azatom, izključno zaradi tega, ker v mojem predelu kjer živim, v avtu DAB radio zelo dobro deluje (tudi v garaži…). Ampak ta radijski sprejemnik, ki je sicer angleškega izvora, DAB stalno prekinja v cca skundnih intervalih signal “plava” iz ničle do maksimuma. Kontaktiral sem že proizvajalca, pa zaenkrat ni rešitve zakaj se to dogaja. Ali mi lahko nekdo poda kakšno informacijo kako je s sprejemom v stanovanju. Sicer sem poskušal z radijem tudi izven stanovanja, ampak ni bistvene razlike. Mi je pa zanimivo, da so sprejemi rad. postaj različno dobri, čeprav naj bi vse bilo na isti frekvenci. Včasih radio Center dela nemoteno, ampak potem spet začne intervalno prekinjat. Ali bi si mogoče izboljšal sprejem s kakšno zunanjo anteno?

 11. nov avto je v prihodu,naročili smo dodatno dab + storitev,pa sem videl ,da menda v zasavju ta sistem sploh ni pokrit.zanima me če to drži in kdaj bo možen ta sprejem.hvala za odgovor

  1. Pozdravljeni,

   sprejem DAB+ R1 z avtomobilskim sprejemnikov v delu Zasavja po naših izkušnjah sicer deluje (vožnja od Trojan preko Zagorja ob Savi, Zidanega Mostu pa vse do Krškega z VW tovarniško vgrajenim DAB+ sprejmenikom z zunanjo anteno je bila brez prekinitev). Je pa res, da območje uradno ni pokrito. Za natančne informacije v zvezi z načrti nadgradenj omrežja predlagam, da se obrnete na operaterja RTV Slovenija OZ. https://www.rtvslo.si/dab/moznost_sprejema

   lp

   Lep pozdrav.

 12. Prošnja

  Mene pa zanima kdaj bo radio Aktual slišen v DAB + omrežju po celotni Sloveniji.Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam in želim vse dobro.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.