Slovenija dobi dve novi DAB+ omrežji, R2 in R3

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (AKOS) je minuli teden (27.9.2019) objavila javna razpisa za podelitev radijskih frekvenc za zagon kar dveh novih DAB+ omrežij. In sicer, prvo omrežje, poimenovano R2, je namenjeno pokrivanju območja celotne Slovenije, podobno kot trenutno že operativno omrežje R1, s to razliko, da bo razdeljno na dve geografski območji – vzhod (kanal 12B) in zahod (kanal 12C), s čimer bodo radijski programi lahko slišni tudi samo v delu omrežja.

Geografska območja omrežja R2

Drugo omrežje, poimenovano R3, je predvideno zgolj za pokrivanje območja osrednje Slovenije (Ljubljana z okolico). Delovalo bo na kanalu 7D.

Geografsko območje omrežja R3

Iz razpisne dokumentacije izhaja, da se podelitev dovoljenj pričakuje še v tem letu. Zagon omrežja R2 naj bi sledil najkasneje v letu dni podelitvi frekvenc, zagon omrežja R3 pa v 180 dneh po podelitvi.

Tokrat je predpisano tudi, da način zaščite pred napakami za zvokovni del posameznega programa ne sme biti slabši od načina 3, na kar smo opozarjali tudi mi.  Hkrati so zvišane minimalne zahteve za zvokovne bitne hitrosti (stereo 56 kbps, mono 40 kbps) s čimer se lahko nadejamo boljše uporabniške izkušnje in višje kakovost zvoka v primerjavi z obstoječim omrežjem R1. Zanimivo je, da je za novi omrežji postavljena tudi posebna dodatna zahteva, ki pravi, da je potrebno vsaj 500 CU enot (57% kapacitete posameznega dela omrežja) rezervirati za programe, ki se oddajajo izključno na enem delu geografskega območja. To bi v praksi lahko pomenilo tudi, da je v omrežju R2 na voljo le nekaj manj kot polovico kapacitet za programe, ki bi želeli oddajati nacionalno in hkrati v omrežju R3 le nekaj manj kot polovico kapacitet za programe, ki se sočasno oddajajo tudi izven geografskega območja Ljubljane z okolico.

Če se bodoči operater omrežja R2 odloči, da bo osrednjo Slovenijo z Ljubljano prekrival dvojno, kar bi mu licenca naj omogočala (torej s signalom vzhod in zahod sočasno) bi tako lahko na nek način osrednja Slovenija imela ob koncu 2020 celo dostop do 4.  DAB+ omrežij, s čimer bi (z upoštevanjem dovoljenega prekrivanja) bilo tam možno sprejemat že več kot 50 slovenskih radijskih programov v DAB+ tehniki! S tem bo programska ponudba na DAB+ platformi že krepko prekašala obstoječo radijsko ponudbo na analognem FM-u, kar je kot naročeno, saj to sovpada tudi s pričetkom obdobja obvezne vgradnje DAB+ sprejemnikov v novo prodane avtomobile na območju celotne EU.

10 misli na “Slovenija dobi dve novi DAB+ omrežji, R2 in R3”

 1. Upam samo, da ne bo prišlo do motenj/trčenj v zahodni Sloveniji z novim omrežjem R2 in z italijanskimi kanali (ki se že oddajajo na kanalu 12C)! Dovolj je že motenj na FM!!

  1. Na žalost najbrž bo… šele po samem vklopu pa bomo lahko dejansko videli, kako pereče bo to poglavje…
   lp

   1. Hvala za odgovor.
    Najbolje bi bilo, če bi se s sosednjimi državami že vnaprej domenili glede usklajenosti kanalov, da se ne bi to reševalo pozneje, saj je število prostih kanalov DAB kar veliko. Mogoče bi zadostovalo samo zamenjava vzhod/zahod….
    lp

    1. Pozdravljeni.
     Saj tole je bil predpogoj za uporabo, namreč vse radiodifuzne frekvence je potrebno pred uporabo mednarodno uskaditi.
     Tako je tudi predvidena uporaba 12 C in 12 B že mednarodno usklajena. Težava nastane, ko se nekateri teh dogovorov ne držijo. 🙁
     lp

 2. Ali bo radijski sprejemnik avtomatsko prestavil frekvenco/blok (princip RDS), če bo program v obeh omrežjih?

 3. Zdravo!

  Živim v Žireh in zato, ker imamo že navadne FM postaje v dokaj slabi kvaliteti oddajane preko pretvornika Koprivnik, sem kupil DAB+ radio. Problem je pa v tem, ker – ko tuner vklopim na DAB, ne zazna nobenega DAB signala..in torej sprejem ne dela.

  Žiri so drugače 50 km od Ljubljane, sicer kotlina..
  Zakaj torej ne moremo loviti digitalnih signalov in kaj lahko pričakujem?

  Hvala za odgovor vnaprej in lep pozdrav.

  Bogo Filipič

  1. Pozdravljeni,

   Uradna stran operaterja omrežja R1 za območje Žirov pravi, da sprejema znotraj stavb trenutno žal ni.

   Več: https://digitalniradio.si/slisnost/omrezje-r1/

   Predlagamo, da poskusite sprejemnik prestaviti izven stavbe – če bo tako sprejem mogoč, bi najbrž pomagalo, če bi namestili fiksno zunanjo anteno.
   Za več informacij v zvezi z načrti o širjenju omrežja na vašem koncu pa predlagamo, da se obrnete na operaterja – dosegljivi so na: oddajniki@rtvslo.si

   lp

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.