Sprejemniki

Za sprejem programov poslušalci potrebujejo ustrezne sprejemnike, ki morajo podpirati novo verzijo standarda digitalnega radia imenovano DAB+.

Vsi DAB+ sprejemniki v prvi vrsti omogočajo poslušanje radija, torej zvočnih vsebin. Druge vsebine kot so besedila in slike se prikazujejo na vgrajenem zaslonu. Boljši kot je zaslon oz. prikazovalnik, več vsebin naprava lahko prikaže. Tako bodo enostavni zasloni prikazali le besedila, boljši grafični in barvni zasloni bodo prikazali tudi slike. Pri nakupu naprave izberite sprejemnik, ki ustreza vašim zahtevam in denarnici.

Velika izbira sprejemnikov je na Amazonu. Na slovenskem tržišču imajo veliko ponudbo v Conradu, kjer so na voljo že od dobrih 40€ naprej, v spletni trgovini Electronic-Star, nekaj modelov najdete v Big Bangu, na Mimovrste, celo v Mercator Tehniki so že opremljeni. 🙂  Marsikje je iskanje malce oteženo, ker ni možno iskalnih parametrov omejit samo na DAB+ sprejemnike. Pri Sony recimo so DAB+ radijske sprejemnike lepo ločeno kategorizirali.

dabradio3

Avtomobilski sprejemniki
Velika prednost DAB+ se kaže pri mobilnem sprejemu v avtomobilih, zato ravno v tem segmentu najprej opažamo pozitivne premike v številu poslušalcev.

Tovarniško vgrajeni
Funkcionalno najugodnejša je seveda tovarniško originalna vgradnja DAB+ sprejemnika, saj v tem primeru spadajo zraven tudi vse napredne opcije kot je obvolanska kontrola sprejmenika, prikaz statusa radia na voznikovem prikazovalniku, integracija z ostalimi sistemi v avtomobilu… Avtomobilski proizvajalci že nekaj časa ponujajo DAB+ radijske sprejemnike in pričakovati je, da vas bodo pri nakupu novega avtomobila na to opozorili. (Če vas ne bodo, pa dajte vi njih. 🙂 ) Nekateri proizvajalci jih ponujajo tudi serijsko. Smiselno je, da ob nakupu vozila naročite zraven tudi DAB+ sprejemnik ker bo tako to najceneje, namreč, pogosto gre za hibridne naprave, ki podpirajo tako FM kot DAB+sprejem. Naknadna vgradnja / omogočanje DAB+ bo zagotovo predstavljalo večji dodatni strošek.

dabww

Za približno orientacijo kaj in kako je s tem prilagamo povezavo do nemške strani, (spletna stran je v nemškem jeziku) ki zelo dobro predstavi ponudbo DAB+ sprejemnikov v modelih najbolj prodajanih avtomobilov, ki so na voljo v tej državi. Zraven so dodani okvirni zneski za doplačila, kjer je to zahtevano. Iz tega lahko bralec dobi nek primerjalni podatek o ponudbi DAB+ sprejemnikov med posameznimi znamkami in modeli avtomobilov. Zavzemali se bomo, da bo kaj takega čimprej na voljo tudi slovenskim kupcem.

Nadgradnja obstoječih radijev z DAB+ “add-on intergriranim” ali “add-on quick fit” sprejemnikom.
Obstaja tudi možnost nadgradnje obstoječih radijskih sprejemnikov v avtomobilih s tako imenovanimi “add-on integriranimi” ali “add-on quick fit” DAB+ radijskimi sprejemniki. Za integrirane obstaja več zanimivih izvedb, ki uporabljajo različne trike za prenos signala do obstoječega radijskega sprejemnika. Eni za prenos simulirajo FM postajo, drugi mp3 predvajalnike, tretji usb ključke ali celo zunanje CD menjalce. Če je le možno, svetujemo izvedbo z zunanjo anteno, torej tako, da bo tudi DAB+ sprejemnik dobil signal od obstoječe zunanje antene avtomobila. To lahko naredimo preko skupnega zajema antenskega signala z aktivnim ali pasivnim antenskim delilnikom (to je možno če obstoječi Fm sprejmnik uporablja pasivno anteno), ali z zamenjavo obstoječe antene z DAB kompatibilno ali z dodatno DAB magnetno anteno. Notranje antene so precej manj učinkovite in, če se zadovoljite s tem, boste s sprejemom lahko tudi razočarani.

Prilagamo povezavo do angleške spletne strani dabonwheels namenjene mobilnemu sprejemu DAB / DAB+. Tu najdete teste nekaterih antenskih izvedb. Zraven je tudi nekaj modelov takih sprejemnikov za nadgradnjo. Tule je nekaj “integriranih” modelov in tule nekaj “Quick fit” modelov.

Ampak pozor – prosimo bodite previdni pri izbiri modelov – v Angliji je še vedno vzporedno v uporabi tudi star originalen DAB standard – za poslušanje v Sloveniji mora sprejemnik obvezno podpirati sprejem DAB+.

pure-highway400-dab-adapter-med-bluetooth-streaming-02badi-100_image4

Mejava obstoječega radijskega sprejemnika za DAB+ sprejemnik
Tretja možnost je, da se odpoveste obstoječemu radijskemu sprejemniku in nabavite novega, kompatibilnega za instalacijo v vaš avtomobil. Ponudba pri nas je zanekrat skromna, pa še to gre v večini primerov za dražje izvedbe z navigacijo, kamero ipd. kar ni ravno za vsakega. Verjamemo, da se bo sčasoma ta ponudba izboljšala v skladu s povpraševanjem. Ponovno velja pozor pri izvedbi antene – če je obstoječa FM antena aktivna (elektronsko ojačana) bo potrebno zamenjati tudi to.

cropped-productpic_CDE-136BT_04.jpg

Upamo, da bodo avtomobilisti pravočasno prepoznali prednost DAB+ sprejemnikov in jih v čim večjem obsegu vključili v svojo prodajno ponudbo. V prihodnosti se lahko izkaže, da bo to pomemben prodajni vzvod, po nekaterih raziskavah namreč zadovoljstvo nad radijskim sprejemnikom v veliki meri vpliva na splošno oceno zadovoljstva uporabnikov s kupljenim avtomobilom.

Dodajamo povezave do nekaterih slovenskih ponudnikov naknadne montaže digitalnega avtoradia DAB+ v avtomobile:
SupersoundPak Car Audio, Radio Vili, TehnoSHOP,
(v kolikor bi želeli, da dodamo tudi vašo povezavo, nam pišite v uredništvo)

* Opozorilo:  Prisotne je nekaj nekonsistentnosti glede označevanja sprejemnikov z oznako DAB+.  Predvsem v primeru avtomobilskih radijskih sprejemnikov je zaznati trend opuščanja takega označevanja in uporabo zgolj DAB. (Stari DAB standard je v 2018 zaradi svoje neučinkovitosti tudi v državah z največjo razširjenostjo v zatonu uporabe in vsi novi sprejemniki več ali manj zagotovo že podpirajo DAB+.)  Svetujemo previdnost, oznaka DAB na radijskem sprejemniku tako ni nujno garancija za njegovo ustreznost ali neustreznost, saj sprejemniki novejšega datuma, četudi zgolj z oznako DAB, lahko sprejemajo tudi DAB+ signal, medtem ko tisti starejšega datuma brez ustrezne oznake DAB+ tega niso zmožni. Poslušalcem zato priporočamo, še posebej pri kupovanju rabljenih radijskih sprejemnikov, da pred nakupom preverijo ustreznosti delovanja.