Kmalu digitalno tudi Radio Aktual in Radio City.

Svet za radiodifuzijo je na svoji 28. seji  oznanil rezultate zadnjega razpisa za podelitev 2. pravic (+1. pogojno) za oddajanje v digitalni radiodifuzni tehniki na območju Republike Slovenije. Na razpis se je prijavilo 11 programov, od tega 4. novi in 7 obstoječih, ki že oddajajo v FM tehniki, kar ponovno kaže na veliko zanimanje slovenskih izdajateljev za DAB+. Tokratna prejemnika pravice za digitalno oddajanje sta Radio Aktual in Radio City. O podelitvi dodatne, 3. pravice se bo odločalo naknadno, šele po dejanski vključitvi izbranih postaj v omrežje, če bo za to ostalo še kaj prostih kapacitet. (Trenutno je zasedenost omrežja R1 86,11 %)

Ker bo z dodatkom novih postaj trenutno edino delujoče slovensko DAB+ omrežje R1 polno zasedeno, Agencija za komunikacijska omrežja RS (AKOS) že pripravlja aktivnosti za postavitev novih. V skladu s tem namerava na to temo 12.9.2019 organizirati javni posvet. Več na tejle povezavi.

3 misli na “Kmalu digitalno tudi Radio Aktual in Radio City.”

 1. zakaj meni lcd tv in lcd monitor motita dab signal v spalnici? ce imam oba prizgana mi signal povsem izgine. kako lahko preprecim te motnje? hvala.

 2. Pozdrav,
  niste napisali kje točno se nahaja sprejemnik (lokacija, tip zgradbe) , ali je možno, da je težava v nizkem nivoju koristnega signala? Če, potem bi pomagala prestavitev antene za DAB+ sprejemnik na kako mesto kjer bo več sprejema in potencialni vplivi s strani ostalih naprav ne bi motili sprejema, ali pa celo, da si omislite zunanjo anteno. (da bi napravi prekomerno sevali v spektru frekvenc, ki se uporablja za DAB+ (174MHz -230 MHz) je manj verjetno… seveda pa ni izključeno 🙂
  Kako je s sprejemom na vaši lokaciji lahko natančneje preverite tule:
  https://www.rtvslo.si/dab/moznost_sprejema
  lp

 3. Pozdravljeni!

  Sosed ima DAB+ radio na paličasto anteno za razvlečti, ki je pritrjena na radio. Kako lahko priključi zunanjo anteno, nima nobenega vhoda kamor bi jo lahko priklopil. Se da?

  Katero zunanjo anteno priporočate za naš DAB+ radio?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.