Nadgradnja oddajnikov za omrežje R1

Iz RTV Slovenija sporočajo, da so čez poletje nadgradili oddajnike za DAB+ omrežje R1 na lokacijah Pohorje in Nanos. Tako ta dva oddajnika zdaj že delujeta s polno nazivno močjo. (Na lokaciji Pohorje so v okviru priprav za vklop novega DAB+ omrežja R2 tudi nekoliko izpopolnili antenski sistem v smeri sever.)

Oddajnik RTV Pohorje

Da spomnimo, od zagona DAB+ omrežja R1 v 2016 je zaradi optimizacije stroškov večina oddajnikov obratovala z zmanjšano močjo. S povečanjem zasedenosti omrežja R1, (zdaj je to že 100% zasedeno), ter sočasno rastjo števila DAB+ radijskih sprejemnikov v obtoku (z 2021 bo obvezna vgradnja v nove avtomobile), tako operater kot obljubljeno dodatno nadgrajuje omrežje.

Ob tem so napovedali, da lahko za DAB+ omrežje R1 kmalu pričakujemo tudi vklop dodatnih oddajnih lokacij Boč ter Kum. Oddajna lokacija Boč bi naj bila vklopljena še v tem letu.

Hkrati pojasnjujejo, da je Ljubljana z okolico že dočakala vklop novega DAB+ omrežja R3. Le-to obratuje na frekvenci 194,064 MHz (kanal 7D) že od aprila 2020. Zaenkrat še bolj kot ne testno, vključeni so le radijski programi RTV Slovenija, saj Akos še ni izdal dovoljenj za nova programska mesta v njem. Prvi razpis, s katerim se bo DAB+ omrežje R3 zapolnilo s prvimi programi, je, po podaljšanju rokov zaradi epidemije Covid-19, zdaj v zaključni fazi. Ob tem velja omeniti, da Akos vabi predstavnike zainteresirane javnosti, da agenciji predložijo predloge v zvezi s tem, kakšni programi bi predstavljali obogatitev oziroma dopolnitev radijske ponudbe na območju Ljubljane, ali da zgolj priglasijo svoj interes za sodelovanje na novih javnih razpisih za programska mesta v DAB+ omrežju R3 za nove radijske programe. Rok za oddajo odzivov je do 31.8.2020.

Omenjena je tudi prestavitev vklopa DAB+ omrežja R2, ki je bil najavljen za 8.8.2020. Kot so pojasnili je zaradi zamud pri dobaviteljih oddajne opreme, katerih vzrok tiči v epidemiji Covid-19, rok za vklop omrežja R2 tako prestavljen na 15.10.2020.

Več: Radio Prvi – Svetovalni servis

4 misli na “Nadgradnja oddajnikov za omrežje R1”

 1. CITIRAM: Da spomnimo, od zagona DAB+ omrežja R1 v 2016 je zaradi optimizacije stroškov večina oddajnikov obratovala z zmanjšano močjo.

  Torej so na zčetku oddajali s polno močjo? Če prov razumem se da oddajnike še navit? Zakaj zdaj šparajo?

 2. Pozdravljeni.
  Niso. Pod nazivno močjo so mišljene maksimalne administrativno dovoljene moči, ne moči s katerimi so enkrat že oddajali. Torej varčevalo se je od samega začetka v 2016 (pod optimizacijo začetnih stroškov je bil mišljen cenejši nakup – torej kupljeni oddajniki z nižjo močjo – in nižji obratovalni stroški – posledično manjša poraba elektrike in klime).
  Ob vedno večji razširjenosti DAB+ sprejemnikov med prebivalci in s tem rastjo popularnosti poslušanja radijskih postaj preko DAB+ oddajanja v Sloveniji, se zdaj omrežja v okviru razširjanja pokritosti posodabljajo in ob tem – kjer je ekonomsko opravičljivo – tudi dvigujejo moči oddajanja.
  V praski se obstoječe oddajnike zamenjuje z novimi močnejšimi, te pa se uporabi na drugih lokacijah. (Pri razširjanju pokritosti ali gradnji novih DAB+ omrežij).
  lp

 3. Pozdravljeni,
  Oddajnika na Nanosu in Pohorju bosta okrepljena na koliko kw oddajne moči?
  Trenutno naj bi oba oddajala z močjo 5kw.
  Kako je z oddajno točko Pečarovci za pokrivanje Goričkega in z oddajnikom na Peči za pokrivanje Kranjske gore, Trbiža, Beljaka in Ziljske doline?

  lep pozdrav

  1. Pozdravljeni,
   Povečanje moči na Nanosu in Pohorju je bilo že izvedeno.
   Za natančen odgovor glede trenutnega stanja ter vprašanja glede Pečarovcev pa predlagamo, da vaše vprašanje naslovite na operaterja omrežja R1 – Oddajnike in Zveze RTV SLO. Email: oddajniki@rtvslo.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.