Uradno zaživelo DAB+ omrežje R2

Danes 16.10.2020 je uradno zaživelo novo slovensko nacionalno DAB+ omrežje R2. Ob nacionalnem R1, ki obratuje že od 2016, ter osrednje slovenskem R3, ki je v obratu od aprila letos, je to že 3. delujoče slovensko omrežje za digitalni radio DAB+.

Omrežje R2 je razdeljeno na dva geografska dela, Vzhod R2 (poimenovan SLO DAB+ R2 E, deluje na kanalu 12B iz oddajnih lokacij Pohorje, Boč, Plešivec in Trdinov Vrh) in Zahod R2 (poimenovan SLO DAB+ R2 W, deluje na kanalu 12C iz oddajnih lokacij Nanos, Tinjan, Beli Križ, Skalnica in Kuk). Ob tem velja poudariti, da zaenkrat noben del novega omrežja R2 namensko ne pokriva osrednje Slovenije z Ljubljano. (Čeprav ju je tu in tam tudi v Ljubljani možno ujeti.)

Začetna pokritost omrežja R2
Pokritost omrežja R2 ob zagonu 16.10.2020 Foto: OZ RTV SLO

Z vklopom omrežja R2 smo dobili tudi 4 nove programe, ki se oddajajo v digitalni DAB+ tehniki. Skupno jih je v Sloveniji zdaj že 24. Gre za preostale štiri programe javne RTV SLO, ki do zdaj še niso bili digitalizirani. In sicer, v vzhodnem delu R2 se oddajata regionalni program Radio Maribor in program narodnostne skupnosti Pomurski MMR, v zahodnem delu R2 pa regionalni program Radio Koper ter program narodnostne skupnosti Radio Capodistria. Vsi zaenkrat z bitnim pretokom 88 kbps in zaščitnim razmerjem 3A.

Sprejem programa Radio Maribor iz omrežja R2 Vzhod

Ob tem je že v pripravi tudi prvi razpis za programska mesta v R2, ki je namenjen ostalim radijskim postajam. In sicer, kot kaže namerava v prvi fazi Akos razpisati 5 programskih mest za vzhodni del in 5 za zahodni del omrežja R2. Če bo uspešen, bi lahko v začetku leta 2021 število slovenskih DAB+ programov poskočilo že na 34! Več o pogojih in merilih za izbiro kandidatov pa bo znanega ob uradni objavi razpisa.

Kot zanimivost, ob zagonu prvega oddajnika zahodnega dela R2, se je v Italiji pričela odvijati mala drama, saj je kanal 12C, čeprav je bil mednarodno koordiniran za uporabo v Sloveniji, v tem času že zasedel italijanski operater DAB Italia. Vklop oddajnika Nanos 12C je tako zaradi medsebojnih interferenc med slovenskimi in italijanskimi oddajniki onemogočil slišnost italijanskega omrežja na velikem delu vzhodne Italije. Italijanska stran je medtem dokaj hitro ukrepala in tako se omrežje DAB Italia že umika na nov kanal 7C.

Uradna slovesnost ob vklopu novega DAB+ omrežja R2 je tokrat zaradi Covid-19 potekala virtualno.

Ob tej priložnosti iz RTV Slovenija poslušalcem svetujejo:

Konec leta, natančneje 21. decembra, morajo biti po evropski direktivi vsi novi avtomobili opremljeni z DAB+ radijskim sprejemnikom. Potrošnikom svetujejo, naj bodo pri nakupu novega avtomobila pozorni, kakšen radio je vgrajen, saj je zamenjava FM radijskega sprejemnika za DAB+ sprejemnik znatno dražja kot nakup avta z vgrajenim DAB+ sprejemnikom. Zaradi uvedbe evropske direktive si RTV Slovenija v sklopu enote Oddajniki in zveze prizadeva do decembra zagotoviti čim boljšo pokritost s DAB+ signalom v okviru multipleksa R1, R2 ali R3. Tako bodo prednosti, ki jih DAB+ omrežje zagotavlja, na voljo še širšemu delu javnosti.

Več:
https://www.rtvslo.si/brez-oglasov/dab-v-sloveniji-prvic-drugic-tretjic-gremo/539310

14 misli na “Uradno zaživelo DAB+ omrežje R2”

 1. Kdaj pa boste postavili DAB oddajnik tudi na Kumu, da bo pokrito tudi Zasavje.
  Biti bo moral na R1.

  L.p.
  A. Butara

 2. hvala za novico. bi pa dodal; naj raje izboljsajo signal,da bomo radio lahko poslusali tudi v hisi, bloku. vsi ne zivimo v ljubljani, mariboru ali celju. ozven teh mestnih sredisc je signal pod nivojem. mozen sprejem le na odprtem ali pa se tam ne. odvisno od lokacije. lp.

 3. Jaz bi se na R2 vzhod dodal še
  Radio Celje
  Radio Velenje
  Radio Krka Novo Mesto
  Koroški Radio Slovenj Gradec
  Murski val Murska Sobota
  Radio Ptuj

 4. Ali še komu prekinja radio City v Ljubljani v dopoldanskem času. Na aparatu je sprejem 100% in ostali programi delujejo BP.

 5. Pozdravljeni, smo že krepko v 2021, od oddajanja na Kumu pa še ne duha ne sluha, pa tudi že obstoječ signal tako na R1 kot (še slabše) na R2 v spodnjem Posavju, še posebej na širšem območju Dobove in okoliških vasi porazen. Zanima me, kdaj se bo to uredilo?

 6. Glede na dejstvo, da smo že praktičnovdruvi polovici leta 2021 me zanima, kdaj se bo pričelo z oddajanjem R1 in R2 s Kuma, ker imamo vDobovi in okolici težave s sprejemom sTrdinovsga vrha, ker nam signal zaklanja Šentviška gora?

  1. Po naših informacijah oddajnik omrežja R2 Zahod na Krvavcu trenutno ne deluje zaradi posodabljanja tehnične infrastrukture.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.